Het concept FOI® gaat ervan uit dat alle gewrichten in het menselijk lichaam met elkaar in verbinding staan. Als één gewricht niet optimaal functioneert, dan heeft dat invloed op het functioneren van alle andere gewrichten. Als het lichaam deze verstoringen niet meer kan compenseren, zullen zich ergens anders in het lichaam klachten ontwikkelen. De oorzaak van uw pijn bevindt zich dan ook eigenlijk nooit op de pijnlijke plek!

Om uit te leggen hoe FOI werkt, gebruik ik graag de volgende metafoor:

Het licht doe je niet aan en uit aan de lamp zelf, maar met een schakelaar.

Als uw therapeut zoek ik naar de schakelaar om uw pijn uit te schakelen.

Waar zit de schakelaar?

De schakelaar om de pijn uit te schakelen, zit bijna nooit in de regio waar de pijn zich bevindt. Soms zit hij zelfs ver weg van de pijnregio:

 • Een tennisarm kan bijvoorbeeld ontstaan als één van de beide knieën niet goed functioneert.
 • Hoofdpijn ontstaat heel vaak als het bekken een verkeerde stand heeft.

In heel veel gevallen hebben we met meerdere schakelaars te maken. Deze staan echter ook weer met elkaar in verbinding en wel altijd volgens een bepaald systeem. Dit systeem wordt onderzocht en behandeld.

Het onderzoek

Ik stel u eerst enkele vragen. De antwoorden geven me vaak al een goed beeld over de systemen die in uw geval niet optimaal functioneren. Vervolgens zal het aansluitende lichamelijke onderzoek me leiden naar de schakelaars.

De behandeling

In eerste instantie zal ik met de behandeling van de wervelkolom beginnen. De wervelkolom wordt gezien als de centrale as in het lichaam. Hier draait alles om. Dat is ook de reden waarom de wervelkolom als eerste wordt behandeld en niet de pijnlijke plek.

Daarom kan het ook zo zijn dat u na de eerste behandeling nog geen verbetering voelt. Als de wervelkolom weer goed functioneert, zal ik mijn werkgebied steeds meer verplaatsen richting het pijnlijke gebied. Het pijnlijke gewricht is in principe altijd de laatste schakel in de keten. Met deze systematische behandeling zorg ik voor een effectieve en snelle verbetering van uw klachten.

Maar wat doe ik eigenlijk?

Ik doe in principe 3 verschillende dingen:

 • Ik optimaliseer de stand van de botten ten opzichte van elkaar.
 • Ik optimaliseer de drie dimensionale beweeglijkheid van de gewrichten.
 • Ik optimaliseer de spierspanning.

Zijn er contra-indicaties?

Het antwoord is heel duidelijk NEE.

De behandeltechnieken van de FOI® zijn zo zacht, dat uw lichaam daarvan geen schadelijke gevolgen ondervindt. Ook ziektebeelden als een hernia en artrose zijn zeer goed te behandelen. Alle klachten op grond van functionele problemen zijn met deze methode snel en goed te verhelpen.

Welke reacties kunt u verwachten?

 • Soms voelt u 2 á 3 dagen een soort spierpijn
 • Meestal voelt men zich losser
 • De pijn is niet altijd direct minder
 • Als de pijn verminderd is, kan deze na 2 tot 3 dagen weer terugkomen. Dat betekent echter niet, dat de behandeling niet geholpen heeft, maar dat de oorzaak van uw probleem in een ander deel van de keten zit.
 • Ook andere klachten kunnen door deze manier van werken verbeteren. Denk hierbij aan vermindering van slaapproblemen, maagklachten of klachten met uw stoelgang

Wat kan ik zelf doen om de behandeling te ondersteunen?

 • U moet na elke behandeling tenminste een kwartier wandelen.
 • Belastende sporten, zoals tennis, joggen of golf mogen de eerste 2 dagen niet beoefend worden.
 • Voorkom zwaar tillen en stofzuigen de eerste 2 dagen na de behandeling.
 • Wandelen of Nordic Walking zijn daarentegen zeer aan te bevelen.